Ελαιόλαδο και γεύσεις

Η ελιά καρπός του δέντρου του ήλιου, του αέρα και των πετρωμάτων της μεσογειακής γης μας δίνει έναν σπάνιο και ανεκτίμητο θησαυρό, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Η μεγάλη αξία του ελαιολάδου, γνωστή από την αρχαιότητα, αναδεικνύεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια μέσα από πλήθος επιστημονικών ερευνών που συσχετίζουν τις ιδιαίτερες διατροφικές συνήθειες των πληθυσμών της Μεσογείου με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής στον κόσμο καθώς και με την μείωση εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου, καρδιακών νοσημάτων και άλλων ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή.

Ο τρόπος που ο καθένας αντιλαμβάνεται τη γεύση καθώς και οι προτιμήσεις του είναι υπόθεση καθαρά προσωπική. Εμπλουτίζοντας τις γευστικές μας εμπειρίες (δοκιμάζοντας) διευρύνουμε τους ορίζοντες της γεύσης μας.

Οι τέσσερις γεύσεις που γνωρίζουμε είναι:  η γλυκιά,η πικρή. η ξινή, η αλμυρή.

Τρείς απο αυτές συναντάμε και στο ελαιόλαδο:

  • τη γλυκιά γεύση (φρουτώδης αίσθηση)

  • την ξινή γεύση (αίσθηση οξύτητας)

  • την πικρή γεύση (πικρή ή πικάντικη αίσθηση)

Το ελαιόλαδο ενσωματώνεται στη γεύση του φαγητού και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του είναι διακριτά στο σύνολό του όπως ακριβώς συμβαίνει με την προσθήκη καρυκευμάτων.

Παρουσιάζουμε ορισμένα γευστικά χαρακτηριστικά και συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να χρησιμοποιήσετε το ελαιόλαδο σε όλες σας τις παρασκευές.

Ο σκοπός μας είναι να διευρύνουμε τις γευστικές μας εμπειρίες και να ανακαλύψουμε νεόυς συνδυασμους γεύσεων και αισθήσεων.

Μαγειρεύοντας με ελαιόλαδο:

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με κάποιες βασικές αρχές της λειτουργίας και αλληλοεπίδρασης των γεύσεων. Ο γενικός κανόνας είναι πως τις έντονα αλμυρές γεύσεις εξισσοροπεί ένα έντονα φρουτώδες ελαιόλαδο ενώ τις λιπαρές γεύσεις (γλυκιά αίσθηση) εξισσοροπεί ένα έντονα πικρό ή πικάντικο ελαιόλαδο.

Ειδικότερα, το κόκκινο κρέας (μοσχάρι, αρνί, κατσίκι) καθώς και το κυνήγι (αγριογούρουνο, ζαρκάδι, κ.α.) ταιριάζουν και αναδεικνυόυν τα αρώματα και τη γεύση τους όταν συνοδεύονται από ένα έντονα πικάντικο ελαιόλαδο. Τα πουλερικά (κοτόπουλο, γαλοπούλα) και το χοιρινό κρέας συνοδεύονται ιδανικά απο ένα ελαφρώς πικάντικο ελαιόλαδο.

Fish ελαιόλαδο και γεύσεις

Τα έντονα λιπαρά ψάρια (σολωμός, τόνος, πέστροφα) ταιριάζουν με ένα πικάντικο ελαιόλαδο ενώ ψάρια που συναντάμε στις θάλασσες της μεσογείου (τσιπούρα, λαυράκι, συναγρίδα, φαγκρί) καθώς και τα διάφορα οστρακοειδή και μαλάκια ταιριάζουν περισσότερο με ένα φρουτώδες ελαιόλαδο μέτριας έντασης.

Τα λαχανικά με γλυκιά γεύση (καρότο, κουνουπίδι, μπρόκολο,κολοκύθι, πατάτα) καθώς και τα όσπρια (φασόλια, ρεβύθια, φακές) συνοδεύονται ιδανικά από ένα έντονα πικρό ή πικάντικο ελαιόλαδο.

 

artichoke_olive_epitome

 

Τα πικρά άγρια χόρτα και λαχανικά (ραδίκια, αγκινάρα, πιπεριά) καθώς και οι πράσινες σαλάτες (μαρούλι, ρόκα, λόλα) αγαπούν το έντονα φρουτώδες ελαιόλαδο.

Τα χόρτα με γλυκιά γεύση (βλήτα, αλμυρίκια) καθώς και οι σαλάτες με γλυκιά γεύση (iceberg, γαλλική σαλάτα) αγαπούν τα έντονα πικρά και πικάντικα ελαιόλαδα.

Η ντομάτα και η γνωστή παγκοσμίως ελληνική χωριάτικη σαλάτα συνδυάζονται ιδανικά με έντονα πικρά ελαιόλαδα.

Τα ζυμαρικά συνοδεύονται ιδανικά απο έντονα φρουτώδη ελαιόλαδα. Οι παρασκευές (πίτσα, μπρουσκέτα) με λευκά τυριά (μοτσαρέλλα, φέτα) αγαπούν ελαιόλαδα έντονα φρουτώδη ή ελαφρώς πικρά.

 

mushroom_olive_epitome_oliveoil_flavors

Όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή μας όμως η αίσθηση της γεύσης και οι προτίμησεις διαφέρουν σε κάθε άνθρωπο και έτσι οι παραπάνω συμβουλές θα σας φανούν χρήσιμες στην αρχή του γευστικού ταξιδιού που θα κάνουμε μαζί.

uncode-placeholder