Διαδικασία Γευσιγνωσίας

Μάθετε πώς να δοκιμάζετε το ελαιόλαδο και να μπορείτε να νιώσετε την γεύση και τα αρώματά του

Δείτε το βιντεο

Διαδικασία Γευσιγνωσίας

Γευσιγνωσια_περιστροφη_σταδιο_1_Olive_epitome

Ξεκινήστε βάζοντας μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε ένα μικρό ποτήρι. Αγκαλιάστε τον πάτο του ποτηριού με την παλάμη σας για να θερμάνετε το ελαιόλαδο. Καλύψτε με την άλλη σας παλάμη το στόμιο του ποτηριού και ανακινήστε κυκλικά ώστε να απελευθερωθούν τα αρώματα.

Στάδιο 1

Γευσιγνωσια_οσφρηση_σταδιο_2

Φέρτε το ποτήρι στη μύτη σας, πλησιάστε και μυρίστε το ελαιόλαδο. Παρατηρήστε τα αρώματα.

Στάδιο 2

Γευσιγνωσια_γευση_σταδιο_3Γευσιγνωσια_κατάποση_σταδιο_4_Olive_epitome

Κατόπιν ρουφήξτε μια ικανή ποσότητα και αφήστε να καθίσει σε ολόκληρη τη στοματική περιοχή χωρίς να καταπιείτε. Κατά τη διάρκεια αυτού του βήματος, ακουμπήστε τη γλώσσα σας στο πίσω μέρος των πάνω δοντιών και εισπνεύστε από το στόμα για να βοηθηθεί η απελευθέρωση των αρωμάτων του ελαιολάδου.

Στάδιο 3

Γευσιγνωσια_κατάποση_σταδιο_4Olive_epitome

Τέλος, καταπιείτε το ελαιόλαδοκαι παρατηρήστε τις γεύσεις που δοκιμάσατε.

Στάδιο 4

Βασικές αρχέςγευσιγνωσίας

Γνωρίστε παρακάτω τα χαρακτηριστά του ελαιολάδου και τις βασικές αρχές γευσιγνωσίας του

Χαρακτηριστικά ελαιολάδου ανώτερης ποιότητας

Ένα ελαιόλαδο ανώτερης ποιότητας ξεχωρίζει για το φρουτώδες άρωμά του και τη γεμάτη γεύση του. Το φρουτώδες χαρακτηριστικό απελευθερώνει ποικίλα αρώματα όπως φρεσκοκομμένο γρασίδι, άνθη ελιάς, ντομάτα, μήλο, αγκινάρα, αμύγδαλο, άγρια βότανα και φρούτα του δάσους. Η γεύση του χαρακτηρίζεται από μία ήπια έως έντονη αίσθηση πικρού στο στόμα και πικάντικου στο λαιμό.

Χαρακτηριστικά ελαιολάδου κατώτερης ποιότητας

Ένα ελαιόλαδο κατώτερης ποιότητας μπορεί να παρουσιάζει ένα κοινό ελάττωμα όπως το «ταγκό», το οποίο δημιουργείται όταν το ελαιόλαδο έχει υποστεί μία έντονη διαδικασία οξείδωσης. Στη μύτη το ταγκό απελευθερώνει μία δυσάρεστη οσμή τηγανισμένου λαδιού. Άλλα ελαττώματα μπορεί να είναι το «κρασώδες-ξυδάτο» που παραπέμπει σε ένα κακής ποιότητας κρασί ή ξύδι, ή το «μουχλιασμένο» που έχει αντίστοιχη γεύση ή ακόμα το «ατροχάδο» και η «μούργα».

Βασικές αρχές γευσιγνωσίας

Η καλύτερη ώρα για να διεξάγετε τη διαδικασία γευσιγνωσίας είναι σε απόσταση από γεύματα, δηλαδή το πρωί ή το απόγευμα. Συνίσταται να μην καπνίζετε, πίνετε καφέ ή/και αλκοολούχα ή αρωματικά ποτά καθώς και πολύ γλυκά ή αλμυρά φαγητά τουλάχιστον μισή ώρα πριν τη διαδικασία δοκιμής. Συνίσταται επίσης να μη χρησιμοποιούνται κολόνιες, σαπούνια ή άλλα καλλυντικά με έντονη οσμή που μπορούν να διαταράξουν την οσφρητική σας ικανότητα. Προτείνεται να δοκιμάζετε από 2 έως 5 διαφορετικά ελαιόλαδα τη φορά.