Μιχάλης Τζωρτζής

Ο εκατονταετής ελαιώνας ανοίγει δρόμους στη νέα εποχή

Ξεκινήσαμε τη διαδρομή μας με την αυγή, διασχίζοντας την ανατολική πλευρά της Λέσβου, από το νοτιοανατολικό προς το βορειοανατολικό τμήμα, για να συναντήσουμε τον Μιχάλη Τζωρτζή, συνεχιστή της μακράς οικογενειακής παράδοσης ελαιοκαλλιεργητών.

Με επιβλητική παρουσία αλλά συνάμα γλυκομίλητος και ήρεμος στις κινήσεις του, μας φιλοξένησε στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της επιχείρησης 1000m2, στο χωριό Πηγή, όπου στεγάζονται το διφασικό ελαιοτριβείο Pieralisi, δυναμικότητας περίπου 2,5 τόνων καρπού ανά ώρα, το τυποποιητήριο καθώς και οι αποθήκες.

Ο Μιχάλης Τζωρτζής είναι η 4η γενιά ελαιοκαλλιεργητών, καθώς αρχικά ο προπάππους του ξεκίνησε τη δημιουργία και την καλλιέργεια του ελαιώνα έκτασης 350 στρεμμάτων, σε υψόμετρο 300 μέτρων και εν συνεχεία τη σκυτάλη πήρε ο παππούς του, ο οποίος έχοντας τελειώσει το σχολείο, ανέλαβε και τη διαχείριση των τριών ιδιωτικών ελαιοτριβείων που λειτουργούσαν τότε στην Πηγή. Την εποχή εκείνη, δηλαδή την περίοδο του μεσοπολέμου αλλά και νωρίτερα, η ελαιοκαλλιέργεια αποτελούσε σχεδόν τη μοναδική ασχολία των νησιωτών.

Το 1935, ο παππούς Τζωρτζής κερδίζει το 1ο βραβείο για το ελαιόλαδο του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το οποίο μέχρι και σήμερα δεσπόζει περήφανα στο γραφείο του εγγονού και συνεχιστή του. Ο πατέρας Τζωρτζής, τον οποίο είχαμε την τύχη να έχουμε κοντά μας την ημέρα της επίσκεψης καθώς όπως λέει ο Μιχάλης «παραμένει πιο δραστήριος από ‘μένα», έρχεται ως 3η γενιά. Καπετάνιος στο επάγγελμα το οποίο δεν θα εξασκήσει ποτέ, ακολουθεί την οικογενειακή παράδοση και επεκτείνεται στην εκτροφή κουνελιών, δημιουργώντας τις σημερινές εγκαταστάσεις μέχρι το 1981, όπου η είσοδος της χώρας στην ΕΟΚ δημιουργεί νέες συνθήκες στην αγορά. Από το 1982 έως το 2005, οι εγκαταστάσεις παραμένουν κλειστές.

«Ο οικογενειακός μας ελαιώνας είναι η σύνδεση με τις ρίζες μας και η κληρονομιά μας για τις επόμενες γενεές»

Ο Μιχάλης από την πλευρά του, έχοντας αποφασίσει να χαράξει τον δικό του δρόμο ακολουθεί σπουδές Μηχανολόγου στο ΤΕΙ Χαλκίδας, καθώς από νεαρή ηλικία είχε μια ιδιαίτερη κλίση σε κάθε λογής μηχανολογικό εξοπλισμό. Μετά από σύντομη διαμονή στην Αθήνα, επιστρέφει στη Λέσβο και το φθινόπωρο του 2004 αποφασίζει να στραφεί στην καλλιέργεια του οικογενειακού ελαιώνα και την τυποποίηση του ελαιολάδου, δουλεύοντας για ένα περίπου χρόνο τα όνειρα του πατέρα του και ξαναζωντανεύοντας το 2005 τις εγκαταστάσεις. Στην αρχή η διάθεση του προϊόντος στην εγχώρια αγορά ήταν δύσκολη και ασύμφορη καθώς είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική και λειτουργεί με δυσμενείς εμπορικούς όρους για τους παραγωγούς, γεγονός που στρέφει τον Μιχάλη να αναζητήσει νέες αγορές εκτός συνόρων. Η συμμετοχή σε διεθνείς διαγωνισμούς και η αναγνώριση της υψηλής ποιότητας των προϊόντων με την κατάκτηση σημαντικών βραβείων, ανοίγει την πόρτα στις διεθνείς αγορές με κυριότερες τις ευρωπαϊκές και προσεχώς των ΗΠΑ. Η δυναμικότητα της επιχείρησης αγγίζει σήμερα τους 350 τόνους, εκ των οποίων οι 150 τόνοι περίπου αφορούν τυποποιημένο προϊόν, ενώ η συνεχής αύξηση της ζήτησης δίνει προοπτική για αύξηση της παραγωγής.

Η επιχείρηση είναι πιστοποιημένη με ISO 22000:2005 για την έκθλιψη ελαιοκάρπου και παραγωγή βιολογικού ελαιολάδου καθώς και για την μεταποίηση, συσκευασία, αποθήκευση και εμπορία βιολογικών προϊόντων από τον οργανισμό ΔΗΩ ενώ παράλληλα διαθέτει πιστοποίηση βάσει του προτύπου Demeter για βιοδυναμική καλλιέργεια. Διαθέτει επίσης πιστοποίηση για την αποθήκευση και τυποποίηση ελαιολάδου βάσει του προτύπου FSSC 22000, από τον πιστοποιητικό οργανισμό TUV Austria Hellas.

Ο ελαιώνας περιέχει σε αναλογία 70-30 τις γηγενείς ποικιλίες της Αδραμυτινής και της Κολοβής ενώ το Olvia Green Organic EVOO αποτελεί ένα blend πρώιμης συγκομιδής και των δύο ποικιλιών, με επικρατέστερη την Αδραμυτινή, σε σκούρα γυάλινη φιάλη των 250ml, την οποία στολίζει η σκαλισμένη ετικέτα από κασσίτερο και το πώμα από φυσικό φελλό ξύλου.

«Οι μεμονωμένες προωθητικές ενέργειες μίας οικογενειακής επιχείρησης και η άριστη ποιότητα του ελαιολάδου δεν αρκούν για να κατακτήσει νέες αγορές για τα προϊόντα της»

Με υπερηφάνεια αλλά και με αίσθημα ευθύνης για τη βαριά κληρονομιά που κουβαλάει, ο Μιχάλης Τζωρτζής έχει πλήρη επίγνωση ότι στη σημερινή εποχή αρωγός στην επιτυχία και διάκριση μιας επιχείρησης είναι η επιστήμη και η τεχνολογία. Προς αυτή την κατεύθυνση σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Λέσβου και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Γ.Π.Α), δημιουργήθηκε μία ομάδα με επικεφαλής τον κ. Αντώνη Τσαγκαράκη, Καθηγητή του Εργαστηρίου Γεωργικής Ζωολογίας & Εντομολογίας του Γ.Π.Α., για την ανάπτυξη και εφαρμογή συστήματος δολωματικού ψεκασμού με drone ως επικουρικού συστήματος της κλασικής αντιμετώπισης του δάκου. Ο ψεκασμός πραγματοποιείται με βιολογικό σκεύασμα ενώ μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα είναι άριστα καθώς αφενός η μείωση των πληθυσμών του δάκου επιτυγχάνεται σημαντικά χωρίς να επηρεάζονται οι υπόλοιποι πληθυσμοί εντόμων, ενώ το οικονομικό όφελος είναι εξίσου σημαντικό.

Στα πλαίσια της βιολογικής καλλιέργειας σύμφωνα με μελέτη του ΕΛ.Γ.Ο. (Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός) – ΔΗΜΗΤΡΑ και της ιταλικής νομοθεσίας, τα τελευταία πέντε χρόνια πραγματοποιείται σε πειραματικό στάδιο η άρδευση 60 στρεμμάτων του ελαιώνα με τον κατσίγαρο, δηλαδή τα φυτικά νερά της ελιάς που προκύπτουν κατά την άλεση, ως φυσικό λίπασμα. Τα αποτελέσματα δείχνουν σαφή εδαφολογική βελτίωση συγκεκριμένων συστατικών όπως φώσφορο και κάλιο, ταυτόχρονα η χλωρίδα του ελαιώνα δεν έχει υποστεί καμία αλλοίωση ενώ παρατηρείται μία διαφορά 15-20% μεγαλύτερης συγκέντρωσης φαινολών στο ελαιόλαδο. Τέλος, τα τελευταία τρία χρόνια συμμετέχει ενεργά σε ένα πρόγραμμα που υλοποιείται από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με επιστημονικό υπεύθυνο τον κ. Νίκο Θωμαΐδη, Καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του Ε.Κ.Π.Α., με τίτλο «Αποτύπωση του γονιδιακού προφίλ της ελιάς της Λέσβου», που αφορά εξίσου τις δύο γηγενείς ποικιλίες του νησιού. Τα αποτελέσματα της έρευνας που αναμένονται το προσεχές διάστημα θα αποτελέσουν πολύτιμη γνώση για την ορθή καλλιέργεια των συγκεκριμένων ποικιλιών, τις ορθές πρακτικές άλεσης του καρπού, την ορθή διαχείριση του παραγόμενου ελαιολάδου και το βιοδραστικό του περιεχόμενο, δηλαδή ποιά συστατικά του ελαιολάδου και με ποιό τρόπο συμβάλλουν στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού.

Shopping cart0
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!
Συνέχεια Αγορών
0