Ο πρεσβευτής της ποικιλίας «Τσουνάτης» από τα Χανιά
Αναφερόμαστε στον Ευτύχη Ανδρουλάκη, έναν αληθινό πρωτοπόρο στον τομέα της παραγωγής και ελαιοποίησης της ιδιαίτερης και πολλά υποσχόμενης ποικιλίας «Τσουνάτης»
Έχει σπουδάσει Γεωπόνος/Τεχνολόγος στο ΤΕΙ Ηρακλείου και έχει αποκτήσει πολύτιμη και πολύχρονη εμπειρία μέσα από τα επανειλημμένα ταξίδια του και τις σχετικές επαφές του σε Ιταλία και Ισπανία που σκοπό είχαν τον εμπλουτισμό των γνώσεων του σε πολλές ποικιλίες ελαίων και ελαιολάδου και σε τεχνικές ελαιοποίησης.
Αυτό που διακρίνει τον Ευτύχη είναι η ειλικρινής ευγένεια και σοβαρότητα για το αντικείμενο της εργασίας του ενώ το πηγαίο πάθος του για την τέχνη της ελαιοκομίας είναι πρόδηλο και αποτελεί την κινητήριο δύναμη σε κάθε του κίνηση. Τολμά να πειραματίζεται και να καινοτομεί με την επιμονή που τον διακρίνει, έχοντας πλήρη επίγνωση της δυσκολίας του προϊόντος καθώς όπως λέει πρόκειται για ένα ευαίσθητο προϊόν εξαρτώμενο πλήρως από τις κλιματολογικές και περιβαλλοντικές συνθήκες στις οποίες ζει και αναπνέει. Αποτελεί συνεπώς πρόκληση για τον ίδιο να προσπαθεί να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά προβλέποντας πιθανές εξελίξεις και μελλοντικές δυσκολίες σε όλη την αλυσίδα παραγωγής.
«Στοχεύω στην παραγωγή ενός οργανοληπτικά άριστου ελαιολάδου, με βασικά χαρακτηριστικά του, το φαινολικό προφίλ και τη διατηρησιμότητα στο χρόνο»
Τα ελαιόδεντρα του είναι βιολογικής καλλιέργειας και βρίσκονται στο Σέλινο του νομού Χανίων. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι πρωτίστως η Τσουνάτη και δευτερευόντως η Κορωνέϊκη. Οι μέθοδοι καλλιέργειας, συγκομιδής, ελαιοποίησης, τυποποίησης και αποθήκευσης ακολουθούν τις υψηλότερες προδιαγραφές που αναγνωρίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ελαίας και φέρουν τις πιστοποιήσεις των σχετικών διεθνών οργανισμών. Καθοριστική σημασία στην ποιότητα του τελικού προϊόντος αποτελεί η διαδικασία ελαιοποίησης η οποία πραγματοποιείται σε ένα πρότυπο διφασικό ελαιουργείο, απουσία οποιουδήποτε πλαστικού εξαρτήματος, το οποίο συνεχώς ανανεώνεται και εκσυγχρονίζεται στοχεύοντας στην αναβάθμιση της ποιότητας και της διατηρησιμότητας του προϊόντος αλλά φροντίζοντας ταυτόχρονα για το ανθρακικό αποτύπωμα στο περιβάλλον. Μετά λοιπόν την αρχική αποφύλλωση, ο καρπός υπόκειται σε διαδοχική τριπλή πλύση ενώ μετέπειτα ακολουθείται η αποπυρήνωση για να πάρει στη συνέχεια το δρόμο της μάλαξης, της φυγοκέντρισης και του τελικού φιλτραρίσματος. Η τυποποίηση και αποθήκευση διεξάγονται σε ιδιόκτητο χώρο, συγκεκριμένα οι ανοξείδωτες δεξαμενές αποθήκευσης με χρήση αργκόν βρίσκονται σε σταθερή θερμοκρασία περί των 12o C ενώ η θερμοκρασία δωματίου διατηρείται στους 14ο C.
Ο Ευτύχης Ανδρουλάκης με φόντο τα βραβεία του
Ο Ευτύχης Ανδρουλάκης στο χώρο της τυποποίησης
Το υγρόμετρο στο χώρο αποθήκευσης
Ο παραγωγός Ευτύχης Ανδρουλάκης μπροστά σε μια από τις ψυχόμενες δεξαμενές
Οι φιάλες έτοιμες να ταξιδέψουν για τον προορισμό τους
Το υγρόμετρο στο χώρο αποθήκευσης
Οι φιάλες έτοιμες να ταξιδέψουν για τον προορισμό τους
Ο παραγωγός Ευτύχης Ανδρουλάκης μπροστά σε μια από τις ψυχόμενες δεξαμενές
Ο Ευτύχης Ανδρουλάκης στο χώρο της τυποποίησης
Ο Ευτύχης Ανδρουλάκης με φόντο τα βραβεία του
Η ιδιαίτερη καινοτομία της φιάλης, η οποία έχει σχεδιαστεί σε κατεξοχήν ειδικευμένο οίκο στη Βενετία είναι πρωτοποριακή και εξασφαλίζει ότι η άριστη ποιότητα του ελαιολάδου προστατεύεται και διατηρείται καθ’ όλη τη διάρκεια χρήσης του. Ειδικότερα η φιάλη έχει πιστοποιηθεί για τη μη χρήση μολύβδου (led-free) κατά την παραγωγή της, η γλώσσα στο στόμιο της εξασφαλίζει την απρόσκοπτη ροή του ελαιολάδου ενώ ο δε φελλός είναι από μονοκόμματο κομμάτι ξύλου. Επιπλέον η βαφή της φιάλης γίνεται με μεταξοτυπία εξωτερικά μόνο, χωρίς τη χρήση βαφής σπρέι εσωτερικά. Η δε συγκόλληση της μεταξοτυπίας της φιάλης πραγματοποιείται σε θερμοκρασίες 800οC για 24 ώρες, διασφαλίζοντας την πλήρη αποστείρωση της.
Γνωρίστε τα προϊόντα του
Ευτύχη Ανδρουλάκη
«Το χωράφι και η ελαιοποίηση θέλουν πειραματισμό και προσαρμοστικότητα σε αυτό που έρχεται»
Ο Ευτύχης Ανδρουλάκης συμμετέχει και σε 2 ερευνητικά προγράμματα, το πρώτο στο ΜΑΙΧ (Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων) που αντικείμενο έχει τη χαρτογράφηση διαφόρων ελληνικών ποικιλιών, το δεύτερο στο Πολυτεχνείο Κρήτης που αφορά τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό της συνολικής διαδικασίας ελαιοποίησης με σύντμηση του χρόνου δια της χρήσης τεχνολογίας ultra-sound.
Ο παραγωγός Ευτύχης Ανδρουλάκης στην αγκαλιά ενός ελαιόδεντρου