Κορωνέϊκη

Η ναυαρχίδα των ελληνικών ποικιλιών και ποικιλία παγκόσμιας διάδοσης. Καλλιεργείται εκτεταμένα σε ολόκληρη την Πελοπόννησο και την Κρήτη αλλά συναντάται τα τελευταία χρόνια σε ολόκληρη την χώρα.Συγκαταλέγεται στις μικρόκαρπες ποικιλίες ελιάς και είναι κατάλληλη για την παραγωγή ελαιολάδου εξαιρετικής ποιότητας. Ο χυμός που προέρχεται από την ποικιλία κορωνέικη διακρίνεται για το μέτριο προς έντονο φρουτώδες καθώς επίσης για την μέτρια προς έντονη αίσθηση του πικρού και του πικάντικου.

Τσουνάτη

Καλλιεργείται κυρίως στα ορεινά της Κρήτης και της κεντρικής Πελοποννήσου και συγκαταλέγεται στις μικρόκαρπες ποικιλίες. Είναι κατάλληλη για την παραγωγή ελαιολάδου πάρα πολύ καλής ποιότητας το οποίο διακρίνεται για το μέτριο προς έντονο φρουτώδες με εξαιρετική αρμονία της αίσθησης του πικρού και του πικάντικου.

Νεμουτιάνα

Καλλιεργείται κυρίως σε ορεινές περιοχές στα δυτικά του νομού Αρκαδίας και στα ορεινά της Αρχαίας Ολυμπίας. Συγκαταλέγεται στις μικρόκαρπες ποικιλίες ελιάς και είναι κατάλληλη για την παραγωγή ελαιολάδου πάρα πολύ καλής ποιότητας. Διακρίνεται για την πολυπλοκότητα των αρωμάτων του καθώς επίσης για την έντονη αίσθηση του πικρού και την μέτρια προς έντονη αίσθηση του πικάντικου. Η ποικιλία νεμουτιάνα ή ντόπια Ατσίχολου διακρίνεται επίσης για την πολύ υψηλή περιεκτικότητα της σε φαινόλες.

Μανάκι

Καλλιεργείται κυρίως στην ανατολική Πελοπόννησο αλλά πλέον μπορεί να την συναντήσουμε και σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας. Συγκαταλέγεται στις μεσόκαρπες ποικιλίες και είναι κατάλληλη για την παραγωγή ελαιολάδου εξαιρετικής ποιότητας το οποίο διακρίνεται για την ήπια γεύση του με μέτριο φρουτώδες καθώς επίσης για την ήπια αίσθηση του πικρού και την μέτρια αίσθηση του πικάντικου.

Κολοβή

Καλλιεργείται κυρίως στα Νότια της Μυτιλήνης και συγκαταλέγεται στις μεσόκαρπες ποικιλίες. Είναι κατάλληλη για την παραγωγή ελαιολάδου εξαιρετικής ποιότητας το οποίο διακρίνεται για το έντονο φρουτώδες με αρκετά καλή πολυπλοκότητα αρωμάτων καθώς επίσης και της μέτριας αίσθησης του πικρού και του πικάντικου.

Θασίτικη

Καλλιεργείται κυρίως στη Θάσο και σε όλα τα παράλια της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Συγκαταλέγεται στις μεσόκαρπες ποικιλίες ελιάς και είναι κατάλληλη για την παραγωγή ελαιολάδου πάρα πολύ καλής ποιότητας το οποίο διακρίνεται, ανάλογα με τον βαθμό ωρίμανσης της ελιάς, για το έντονο φρουτώδες του καθώς επίσης για την μέτρια αίσθηση του πικρού και την μέτρια προς έντονη αίσθηση του πικάντικου.

Μάκρης

Καλλιεργείται σε ολόκληρη τη Δυτική Θράκη και περισσότερο στα παράλια των νομών Ροδόπης και Έβρου. Συγκαταλέγεται στις μεσόκαρπες ποικιλίες και είναι κατάλληλη για την παραγωγή ελαιολάδου πάρα πολύ καλής ποιότητας. Διακρίνεται για την έντονη και πλούσια γεύση του με έντονα αρώματα φρούτων και ήπιας αίσθησης του πικρού και του πικάντικου.

Αμφίσσης

Καλλιεργείται κυρίως στη Στερεά Ελλάδα και την Ανατολική Θεσσαλία. Συγκαταλέγεται στις αδρόκαρπες ποικιλίες και είναι κατάλληλη για την παραγωγή ελαιολάδου πολύ καλής ποιότητας με μέτριας έντασης φρουτώδη αρώματα αμυγδάλου και άλλων φρούτων του δάσους. Διακρίνεται για την ήπια αίσθηση του πικρού και του πικάντικου διαμορφώνοντας μια ισορροπημένη γεύση.

Χαλκιδικής

Καλλιεργείται σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα και περισσότερο στο νομό Χαλκιδικής και τις παραθαλάσσιες περιοχές  των νομών Σερρών, Καβάλας και Ξάνθης αλλά τη συναντάμε και σε περιοχές της Θεσσαλίας. Συγκαταλέγεται στις αδρόκαρπες ποικιλίες και είναι κατάλληλη για την παραγωγή ελαιολάδου πολύ καλής ποιότητας με μέτριας έντασης φρουτώδες, ήπιας αίσθησης του πικρού και μέτριας αίσθησης του πικάντικου.

Αρμπεκίνα

Η ναυαρχίδα των ισπανικών ποικιλιών και ποικιλία παγκόσμιας διάδοσης. Καλλιεργείται εκτεταμένα σε ολόκληρη την Ισπανία αλλά και σε άλλες χώρες του κόσμου. Συγκαταλέγεται στις μικρόκαρπες ποικιλίες και είναι κατάλληλη για την παραγωγή ελαιολάδου πολύ καλής ποιότητας. Διακρίνεται για την πολυπλοκότητα των αρωμάτων της με νότες άγουρων φρούτων, αμυγδάλου και λουλουδιών του δάσους, έχει μέτριο προς έντονο φρουτώδες με καλή ισορροπία πικρού και πικάντικου.

Κολυρέϊκη

Καλλιεργείται σε περιορισμένο βαθμό στο νομό Ηλείας και κυρίως στο Κολύρι από όπου και πήρε το όνομά της. Συγκαταλέγεται στις μεσόκαρπες ποικιλίες και είναι κατάλληλη για την παραγωγή ελαιολάδου πολύ καλής ποιότητας αλλά και πράσινων βρώσιμων ελιών. Διακρίνεται για τα αρώματά της που θυμίζουν πικρά χόρτα και βότανα καθώς επίσης για την ισορροπημένη γεύση του πικρού και πικάντικου.

Μποτσικοελιά

Καλλιεργείται κυρίως στο νομό Ηλείας και πιο συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας. Συγκαταλέγεται στις μικρόκαρπες ποικιλίες ελιάς και είναι κατάλληλη για την παραγωγή ελαιολάδου πολύ καλής ποιότητας. Πρόκειται για μια σπάνια ποικιλία η οποία διακρίνεται για την ισορροπία του πικρού και πικάντικου στη γεύση σε συνδυασμό με τα ποικίλα αρώματα αγκινάρας και φρέσκων βοτάνων.

Μεγαρίτικη

Καλλιεργείται εκτεταμένα στον νομό Αττικής, στην ορεινή Αργολίδα, στη Βοιωτία, στην Εύβοια αλλά συναντάται τα τελευταία χρόνια σε ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα. Συγκαταλέγεται στις μεσόκαρπες ποικιλίες και είναι κατάλληλη για την παραγωγή ελαιολάδου πολύ καλής ποιότητας αλλά και πράσινων ή μαύρων βρώσιμων ελιών. Διακρίνεται για το πολύπλοκο φρουτώδες άρωμά της με στοιχεία από άνθη, φρούτα του δάσους και εσπεριδοειδή.

Αδραμυτινή

Καλλιεργείται κυρίως στη Λέσβο ενώ συναντάται επίσης στη Χίο και λιγότερο στη Σαμοθράκη.  Συγκαταλέγεται στις μεσόκαρπες ποικιλίες και είναι κατάλληλη για την παραγωγή ελαιολάδου πάρα πολύ καλής ποιότητας. Διακρίνεται, ανάλογα με την ελαιοποίηση της, για τα αρώματα από νότες φρεσκοκομμένου γρασιδιού, άγουρης μπανάνας και άνθη λουλουδιών ενώ στη γεύση εντοπίζεται ένα παρατεταμένο άγγιγμα μπαχαρικών.

Χονδοελιά Αγρινίου

Καλλιεργείται κυρίως στη Στερεά Ελλάδα και κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας.  Συγκαταλέγεται στις αδρόκαρπες ποικιλίες και είναι κατάλληλη για την παραγωγή ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών πολύ καλής ποιότητας. Η Χονδροελιά Αγρινίου είναι απόλυτα εγκλιματισμένη στις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής εδώ και αιώνες ενώ ζυμώνεται με φυσικό τρόπο πολύ πιο γρήγορα από τη συγγενική της Αμφίσσης. Είναι εξαιρετικά εύγεστη και με μεγάλη διαφορά στη σχέση σάρκας κουκουτσιού.

Καλαμών

Καλλιεργείται κυρίως στη Νότια Πελοπόννησο, στην Αιτωλοακαρνανία και στη Φθιώτιδα αλλά συναντάται σε ολόκληρη την Ελλάδα. Πρόκειται για ποικιλία παγκόσμιας διάδοσης ενώ συγκαταλέγεται στις πιο διάσημες επιτραπέζιες ελιές. Συγκαταλέγεται στις αδρόκαρπες ποικιλίες και είναι κατάλληλη για την παραγωγή επιτραπέζιων ελιών εξαιρετικής ποιότητας. Είναι γνωστή για το μοναδικό της σχήμα αλλά και την ιδιαίτερη και ξεχωριστή γεύση της,