ΣυχνέςΕρωτήσεις

Η αίσθηση της πικρής γεύσης στο στόμα ή/και πικάντικης στο λαιμό είναι στοιχεία ενός ελαιόλαδου ανώτερης ποιότητας, ενώ ο βαθμός έντασης τους προσδιορίζει την περιεκτικότητα σε φαινόλες, αξία υψίστης σημασίας για την υγεία του οργανισμού και του προϊόντος. Η ανίχνευση της έντασης των δύο αυτών χαρακτηριστικών σε συνδυασμό με τον εντοπισμό του φρουτώδους αρώματος, αποτελούν την οργανοληπτική αξιολόγηση (linκ: έρευνα) του ελαιολάδου. – ΑλήθειαΗ αίσθηση της πικρής γεύσης στο στόμα ή/και πικάντικης στο λαιμό είναι στοιχεία ενός ελαιόλαδου ανώτερης ποιότητας, ενώ ο βαθμός έντασης τους προσδιορίζει την περιεκτικότητα σε φαινόλες, αξία υψίστης σημασίας για την υγεία του οργανισμού και του προϊόντος. Η ανίχνευση της έντασης των δύο αυτών χαρακτηριστικών σε συνδυασμό με τον εντοπισμό του φρουτώδους αρώματος, αποτελούν την οργανοληπτική αξιολόγηση (linκ: έρευνα) του ελαιολάδου.

– Αλήθεια

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι η ανώτατη ποιότητα ελαιολάδου με τέλειο άρωμα και γεύση πλούσιο σε φυσικά αντιοξειδωτικά. Αυτά καταπολεμούν την οξείδωση και βελτιώνουν τη θερμική σταθερότητα. Πρόσφατες έρευνες αποδεικνύουν ότι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, μεταξύ άλλων κοινών φυτικών ελαίων, είναι το πιο σταθερό κατά τη διαδικασία θέρμανσης (εκτέθηκαν στους 240° C για 20 λεπτά και στους 180° C για 6 ώρες) παράγοντας το χαμηλότερο επίπεδο επιβλαβών ενώσεων. – ΑλήθειαΤο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι η ανώτατη ποιότητα ελαιολάδου με τέλειο άρωμα και γεύση πλούσιο σε φυσικά αντιοξειδωτικά. Αυτά καταπολεμούν την οξείδωση και βελτιώνουν τη θερμική σταθερότητα. Πρόσφατες έρευνες αποδεικνύουν ότι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, μεταξύ άλλων κοινών φυτικών ελαίων, είναι το πιο σταθερό κατά τη διαδικασία θέρμανσης (εκτέθηκαν στους 240° C για 20 λεπτά και στους 180° C για 6 ώρες) παράγοντας το χαμηλότερο επίπεδο επιβλαβών ενώσεων.

Αλήθεια     

Σε αντίθεση με το κρασί, το ελαιόλαδο χάνει από την ποιότητά του με το χρόνο. Η γνωστή ρήση «το κρασί να ‘ναι παλιό μα το λάδι φετινό» επιβεβαιώνει την πραγματικότητα. Αποθηκεύστε λοιπόν το ελαιόλαδο σας σε σκοτεινό και δροσερό (12° με 15° C) μέρος μακριά από άλλες οσμές και καταναλώστε το εντός λίγων μηνών από το άνοιγμα του. – ΑλήθειαΣε αντίθεση με το κρασί, το ελαιόλαδο χάνει από την ποιότητά του με το χρόνο. Η γνωστή ρήση  «το κρασί να ‘ναι παλιό μα το λάδι φετινό» επιβεβαιώνει την πραγματικότητα. Αποθηκεύστε λοιπόν το ελαιόλαδο σας σε σκοτεινό και δροσερό (12° με 15° C) μέρος μακριά από άλλες οσμές και καταναλώστε το εντός λίγων μηνών από το άνοιγμα του.

Αλήθεια

Η διαδικασία της οξείδωσης στο ελαιόλαδο είναι μία αδιάλειπτη διαδικασία η οποία δεν αναστέλλεται κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες συντήρησης. Η συντήρηση σε ψυγείο ή/και κατάψυξη κρυσταλλώνει το ελαιόλαδο ενώ κατά την επάνοδο του σε συνθήκες δωματίου, η απότομη διαφορά θερμοκρασίας του δημιουργεί σοκ, επιταχύνοντας έτσι την οξείδωση του. – ΑλήθειαΗ διαδικασία της οξείδωσης στο ελαιόλαδο είναι μία αδιάλειπτη διαδικασία η οποία δεν αναστέλλεται κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες συντήρησης. Η συντήρηση σε ψυγείο ή/και κατάψυξη κρυσταλλώνει το ελαιόλαδο ενώ κατά την επάνοδο του σε συνθήκες δωματίου, η απότομη διαφορά θερμοκρασίας του δημιουργεί σοκ, επιταχύνοντας έτσι την οξείδωση του.

Αλήθεια

Το έντονο πράσινο χρώμα είναι δείγμα υψηλής ποιότητας ελαιολάδου - ΜύθοςΤο χρώμα δεν προσδιορίζει την ποιότητα. Το χρώμα ενός ελαιολάδου μπορεί να έχει ένα εύρος από χρυσό κίτρινο έως βαθύ πράσινο και σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την ποικιλία του καρπού, την ποσότητα χλωροφύλλης και άλλων χρωστικών καθώς επίσης και από παράγοντες σχετικούς με την παραγωγική διαδικασία. Γι’ αυτό άλλωστε κατά την οργανοληπτική αξιολόγηση χρησιμοποιούνται τα ειδικά μπλε ποτήρια έτσι ώστε το χρώμα να μην επηρεάζει την κρίση του αξιολογητή. – Αλήθεια